'k Heb de natuurfilm "De Nieuwe Wildernis" in de bioscoop gezien.
Stelde niet teleur.
Het wel en wee van een grote kluit beesten in de Oostvaardersplassen. Een aangelegd natuurgebied van zo'n zestig vierkante kilometer.
Hoewel de fauna in dat gebied divers is wordt in "De Nieuwe Wildernis" ingezoomd op maar een paar diersoorten. Op deze pagina van de "Nieuwe Wildernis-website" zijn de "hoofdrolspelers" te bewonderen (link): http://www.denieuwewildernis.nl/de-cast/
Moet erbij aantekenen dat de indrukwekkende Europese zeearend er helaas bekaaid vanaf komt. Ik vermoed te wijten aan te weinig beeldmateriaal.
Er leven in dat gebied veel grote zoogdieren.
Naast honderden edelherten zijn de Oostvaardersplassen het thuis van de grootste groep paarden van Europa. Maar liefst zo'n 1200 Konikpaarden draven daar rond. Wist ik niet.
Er lopen daar runderen… maar in betreffende docu zijn ze amper te zien...
De makers hebben twee jaar over de film gedaan. Zo is gefilmd in de barre winter van 2011/2012. Paarden die in voorgaande maanden onvoldoende vetreserves hadden aangelegd kwamen in de problemen omdat door strenge vorst amper gegraasd kon worden. Er zijn een aantal dood gegaan. De documentaire getuigd van zo'n sterfgeval.
Er zijn nogal wat mensen die vinden dat het vee bij strenge winters bijgevoerd zou moeten worden… Het natuurgebied zou te klein zijn om zoveel grote zoogdieren te herbergen…
Ik las ergens dat "De Nieuwe Wildernis" een vertekend beeld zou geven van de leefomstandigheden van de dieren aldaar…
Hoewel ik geen ecoloog ben en er niet bovenop sta ben ik desondanks van mening dat ingrijpen (door bij te voeren) in "die natuur" niet verstandig is. Het feit dat daar honderden herten en paarden goed kunnen leven en dat in tijden van nood maar een gering aantal dieren sterft en bovendien de populatie op pijl blijft bewijst m.i. dat het daar ecologisch wel goed zit. Wat mist is wellicht een "top-predator" die zwakke dieren eruit pikt… ...Niet onwaarschijnlijk dat we daar binnenkort zo'n diersoort kunnen verwachten… (als Staatsbosbeheer dit toelaat tenminste...)
link: Als er één wolf is, volgen er wel meer
...Nu is de wolf geen echte bedreiging voor een volwassen paard… Maar een zwak veulen zal geen problemen moeten opleveren voor een troep wolven… Da's beter dan "creperen" lijkt mij…
Persoonlijk heb ik geen enkele moeite met het afschieten van wild… Ik behoor niet tot de club van Marianne Thieme, hoewel ik de inzet van die dame voor het dierenwelzijn in de veeteelt en pluimveehouderij wel kan waarderen. Maar wat wildbeheer betreft vind ik haar standpunten op z'n zachtst gezegd "zielig".
Leven is "doorgeven". Zonder sterven geen leven. Als het sterven ophoudt dan houdt het leven op. Dan spreek je van UITsterven. Iets wat "wij mensen" nu heel veel andere levende wezens (dieren én planten) aandoen. Simpelweg omdat "wij mensen" de natuur overbelasten of omdat we de natuur amper een blik waardig gunnen…
Wél een goedkoop in plastic verpakt kipfileetje in de supermarkt kopen... Vooral niet nadenken over wat voor leven die kip heeft gehad... Maar vervolgens tranen met tuiten als een veulentje sterft. Tja…
De Oostvaardersplassen lijkt mij overigens een uitstekend leefgebied voor de otter… 'k Mag hopen dat 'ie daar binnenkort geïntroduceerd wordt...
Hoewel twee keer vier seizoenen is gefilmd worden de vier verschillende jaargetijden in "De Nieuwe Wildernis" niet in verhouding weergegeven. De "kringloop van het leven" zou m.i. beter zijn overgekomen als dit wel het geval was geweest.
De commentaarstem, van "Albert Heijn-mannetje" Harry Piekema, spreekt op wat "schoolmeesterachtige" toon. Op zich te begrijpen omdat vooral - ook - een jong publiek moet worden aangesproken (link: DE NIEUWE WILDERNIS IN DE KLAS). Persoonlijk vond ik bij het zien van bepaalde scènes commentaar overbodig. Op andere momenten vond ik dat er te afstandelijk werd gesproken en dat een "pakkender stem" meer accenten had kunnen leggen. Mijn mening.
Het Metropole Orkest o.l.v. Ernst van Tiel die zorgt voor de muzikale omlijsting is weergaloos. Hier meer info over die filmmuziek (link): http://www.denieuwewildernis.nl/muziek/
De beste Nederlandse natuurfilm die ik heb gezien was Bert Haanstra's "Bij de beesten af" uit 1972. De beelden, het verhaal, in combinatie met de prachtige vertelstem van wijlen Anton Koolhaas maakten dat die film toentertijd veel indruk maakte. "De Nieuwe Wildernis" heeft niet deze impact op mij.
Ondanks mijn inhoudelijke kritiek, kan "De Nieuwe Wildernis" naar mijn mening met de beste natuurdocumentaires wedijveren. Nog nooit is een natuurgebied in Nederland zo mooi in beeld gebracht.
De meest indrukwekkende scène die ik in de film gezien heb was voor mij "de stervende hinde"... die raak ik niet zomaar weer kwijt... Kippenvel (...sorry... "hertenvel"…).
Sanne Versteeg van "CultuurBewust.nl" zegt het in haar recensie* zo:
"De Nieuwe Wildernis is een imposante, vertederende film die ontzag voor de natuur bijbrengt. Een echte must-see"
Mee eens!
Ik vind, en velen met mij (zie links naar recencies onder dit Blog), dat "De Nieuwe Wildernis" zeer de moeite van het bekijken waard is.
Ga zien die film!**
recencies:
NRC; Critici over De Nieuwe Wildernis: een on-Nederlands goede natuurfilm
*Sanne Versteeg (Cultuur Bewust); Vechten en vrijen in indrukwekkende natuurfilm De Nieuwe Wildernis
Parool; De Nieuwe Wildernis best bezochte film van het weekend (30 september 2013)
Volkskrant; De nieuwe wildernis is een majestueuze ode aan het alledaagse dier
FilmTotaal; Recensie De Nieuwe Wildernis
VPRO Cinema.nl; Sensationeel mooie beelden
achtergrondinfo:
Radio 1 - NCRV lunch! - Lex Harding over documentaire Oostvaardersplassen (30 september 2011):
VPRO Cinema.nl; interview met regisseur Mark Verkerk - Kijken in de dierenziel
affiche "De Nieuwe Wildernis" winnaar Cinema.nl Afficheprijs 2013
affiche "De Nieuwe Wildernis" is voor een gering bedrag te bestellen via http://www.denieuwewildernis.nl/posterbestellen/ (in diverse formaten)
extra:
In Europa maakt een aantal "iconische diersoorten" een "comeback", dit door diverse beschermingsmaatregelen van flora, fauna en verbeterd landschapsbeheer. Lees eventueel dit artikel (link): Spectaculair herstel van bedreigde diersoorten
**Op 11, 18 en 25 december 2013 komt “De Nieuwe Wildernis” in drie afleveringen op TV (op npo-1/Ned 1). Voor de VARA, co-producent, is de documentaire in drieën gesplitst. Daaraan toegevoegd extra beelden die niet in de bioscoop te zien waren. Link: http://denieuwewildernis.vara.nl
YouTube (link): De Nieuwe Wildernis